Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Εικαστικά!! Γνωριμία με τον Έσερ!






Εικαστικά


Γνωριμία με τον Έσερ



Καλημέρα παιδιά! Ελπίζω να'στε όλοι καλά και να σας άρεσε το προηγούμενο μας θέμα. Στο σημερινό μας μάθημα θα δούμε την φανταστική και συμμετρική τέχνη του Μάουριτς Κορνέλις Έσερ.

Ο Maurits Cornelis Escher ήταν ο καλλιτέχνης της συμμετρικής ψευδαίσθησης και του αδύνατου. Ο ίδιος δήλωνε γραφίστας και δημιουργούσε εικόνες απόλυτης σχεδιαστικής ακρίβειας οι οποίες παραπλανούσαν τον θεατή και καθοδηγούσαν το μάτι σε άλλες διαστάσεις και αντιλήψεις σαν ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της τέχνης του Έσερ είναι η επανάληψη σχημάτων, ζώων η άλλων φιγούρων δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του απείρου. Τα έργα του επηρεάστηκαν πάρα πολύ από τα διακοσμητικά μοτίβα του μαυριτανικού κάστρου του 14ου αιώνα στην Γρανάδα της Ισπανίας. Για να δούμε κάποιες εικόνες και ένα βίντεο με 222 έργα του Έσερ για να πάρετε μια πρώτη γεύση...





Διακοσμητικό μοτίβο σε τοίχο της Αλάμπρα.










Πρώιμο σχέδιο του Escher εμπνευσμένο από τα μαυριτανικά διακοσμητικά στοιχεία.








Ο Έσερ ασχολήθηκε κυρίως με τη λιθογραφία, τη ξυλογραφία και τη χαλκογραφία, χάραζε δηλαδή σε επίπεδες επιφάνειες από ξύλο, από πέτρα η μέταλλο (τσίγκος) το σχέδιο που ήθελε και το εκτύπωνε ύστερα σε χαρτί. 

Η αγάπη του για τα μαθηματικά, παρόλο που σαν μαθητής δεν τα κατάφερνε τόσο καλά σε αυτά τον οδήγησε να ασχοληθεί με τον διαχωρισμό των επιπέδων στο σχέδιο και τα αδύνατα σχήματα.

Τα αδύνατα σχήματα είναι μία κατηγορία σχεδίων σε χαρτί, που ενώ θυμίζουν υπαρκτές κατασκευές, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να υπάρξουν.







“Still Life and Street”,1937, ξυλογραφία, 490mm x 487mm.


Αυτό είναι το πρώτο έργο του Έσερ που απεικονίζει την έννοια του αδύνατου στο έργο "Still life and Street" του 1937.




 "Ουρανός και νερό", 1938





"Όριο κύκλου", 1958





"Birds", 1926





"Επίπεδο μοτίβο με ερπετά", 1941                                    "Ψάρι", 1947






Παρατηρήστε προσεκτικά τα έργα που σας έδειξα και κυρίως το βίντεο που δείχνει ακόμη περισσότερα και ζωγραφίστε ότι σας εμπνέει κυρίως με την τεχνική του ασπρόμαυρου και φυσικά αφού σχεδιάσετε πρώτα το θέμα σας σε μεγάλη διάσταση και με λεπτομέρειες στο χαρτί. 

Αν θέλετε και μπορείτε θα σας πρότεινα να φτιάξετε την συγκεκριμένη εργασία με την τεχνική της σφραγίδας στην περίπτωση που θέλετε να ασχοληθείτε με τα μοτίβα που σχεδίαζε και ο Έσερ.

Για παράδειγμα χαράσουμε με ένα μαχαιράκι (πάντα με την επίβλεψη του Μπαμπά η της Μαμάς) ένα απλό σχεδιάκι (ψαράκι, πουλί, γεωμετρικό σχήμα κ.α.) πάνω σε ένα τετράγωνο η ορθογώνιο κομμάτι πατάτας και ύστερα το πιέζουμε πάνω σε λίγο χρώμα (τέμπερες) που θα έχουμε βάλει σ'ένα πιατάκι και δημιουργούμε την σύνθεση μας με προσοχή. 

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται πως δημιουργούμε κάποια σχήματα αφού τα πιέσουμε πάνω στο κομμένο επίπεδο κομμάτι της πατάτας και αφαιρώντας στην συνέχεια το γύρω γύρω.










Δείτε τι σας αρέσει από όλα αυτά που είδατε και στείλτε μου τις δημιουργίες σας όποτε μπορέσετε. Να'στε όλοι καλά!!😉

Ευαγγελία Βολακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου