Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εικαστικά!!! Μεγάλοι ζωγράφοι : Γκούσταφ Κλίμτ




Εικαστικά


Αγαπημένη Έκτη, ελπίζω να είστε όλοι καλά και να προσπαθείτε να πέρνατε όμορφα τον χρόνο σας μαθαίνοντας κάθε μέρα και κάτι νέο.

Στο σημερινό σημερινό μας μάθημα θα ασχοληθούμε με τον Κλίμτ και την συμβολική ζωγραφική του που επηρέασε πάρα πολλούς καλλιτέχνες συγχρόνως αλλά και μετά το πέρας της ζωής του.


Αρχικά θα ήθελα πριν μιλήσουμε για τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία, να παρακολουθήσουμε ένα αναπαραστατικό βίντεο από την τεραστίων διαστάσεων προβολή έργων του στο Atelier des Lumieres στο Παρίσι το 2018, έναν χώρο τέχνης εξοπλισμένο με 140 βίντεο-προβολείς πάνω σε τοίχους ύψους μέχρι και 10 μέτρων και εγκαταστάσεις ήχου που καλύπτουν ένα χώρο 3,300 τετραγωνικών μέτρων.😉




                                          https://www.youtube.com/watch?v=Vbd6j28s7To




Λίγα λόγια λοιπόν για τον καλλιτέχνη. Ο Gustav Klimt όπως γράφεται κανονικά το όνομα του στην λατινική εκδοχή, ήταν ένας Αυστριακός ζωγράφος που γεννήθηκε στην πόλη Μπάουμγκαρτεν κoντά στην Βιέννη την πρωτεύουσα της Αυστρίας το 1862. Στην τέχνη χειρισμού των φύλλων χρυσού που βλέπουμε στα έργα του, τον μύησε ο πατέρας του που ήταν χαράκτης χρυσού και άλλων υλικών.  

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών γράφτηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (Kunstgewerbeschule) της Βιέννης. Από το 1880 και έπειτα αναλαμβάνει μαζί με τον αδελφό του Έρνστ και τον συνάδελφο του Φράντσ Μάτς πολλές παραγγελίες για μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφίες Μεγάρων, θεάτρων και Πανεπιστημίων. Δυο από αυτές τις τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων του χάρισαν το Χρυσό μετάλλιο  του Τάγματος της Τιμής και του Αυτοκρατορικού βραβείου το 1888.

Παρόλα αυτά ο Gustav Klimt έμεινε γνωστός στην ιστορία για τους πιο σημαντικούς του πίνακες, 'Το φιλί", "Ιουδήθ" και "προσωπογραφία της Αντέλ".


Μερικά από τα έργα του...




                                     "Το φιλί", 1907-1908





Klimt - Το δέντρο της ζωής | Πίνακες Ζωγραφικής Θεσσαλονίκη | Arting

                            "Το δέντρο της ζωής", 1909




upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Gus...

                          "Αθηνά Παλλάδα", 1898



upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Gus...

                           "Δάσος από οξιές", 1902


Τα έργα του Κλίμτ επηρεάστηκαν πάρα πολύ από την αρχαία ελληνική, μυκηναϊκή και Βυζαντινή περίοδο και τα φύλλα χρυσού που χρησιμοποιούσε σαν συμπληρωματικό υλικό για τα έργα του αλλά και τα μηκυναϊκά και αιγυπτιακά σύμβολα έγιναν τα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης του.


Εργασία : Σχεδιάστε και ζωγραφίστε με έντονα χρώματα ένα πορτρέτο, ένα δέντρο η ένα τοπίο χρησιμοποιώντας έντονες αντιθέσεις (π.χ. κίτρινο-χρυσό-κόκκινο-μωβ), αρχαία σύμβολα και διάφορα είδη κυκλικών η τριγωνικών σχημάτων όπως στην περίπτωση του έργου "Το δέντρο της ζωής". 



Θα ήθελα πάρα πολύ να δω τα έργα σας και να τα σχολιάσουμε μαζί όπως μπορούμε μέσα από αυτόν τον ιστότοπο και από τις φώτο που θα μου στείλουν αν μπορούν και όταν μπορέσουν οι γονείς σας στη διεύθυνση μαιλ που παραθέτω παρακάτω.

Ευαγγελία Βολακάκη, e-mail: falassarnablue@gmail.com

Να είστε καλά και να προσέχετε ο ένας τον άλλον.😉




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου